Cupcake – Cake in een mok

Cake in een mok.  Een van de meest eenvoudige recepten om te maken en maar een baktijd van 3 minuten. Al vorig jaar zag je verschillende soortgelijke recepten op vele blogs langskomen, maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Tijd om daar verandering in te brengen.

cake in mok 2

– Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828. In die tijd werd op Engelse deftige theekransjes, naast het gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een theekopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje of een ramekin, wat een verklaring van hun naam kan zijn. De meeste cupcakes zijn zoet van smaak en veel mensen noemen ze ook wel muffins terwijl er tussen die twee een verschil zit. –

cake in mok 1

 

Voor de cake met chocolade variant heb je het volgende recept nodig.

Benodigdheden

– 5 el tarwe meel
– 1 ei
– 1 tl bakpoeder
– 1 el vloeibare kokosolie of olijfolie
– 1,5 el basterdsuiker
– een half zakje vanillesuiker of wat vanille extract
– snufje zout
– 1 el hagelslag of neem wat vers fruit

Bereiding
Doe het meel, de olie, het bakpoeder en de suiker samen in de mok.  Voeg vervolgens vanillesuiker, zout en ei toe. Leg boven op wat stukjes fruit of hagelslag.
Zet de mok voor 1 of 2 minuten in de magnetron. Je cake is klaar als hij terug veert en er niks aan een satéprikker blijft hangen.

cake 3

Voor de cake met fruit heb ik een ander recept geprobeerd van leukerecepten.nl

Dingen die ik anders heb gedaan:

– 100 gram suiker = 80 gram suiker geworden
– frambozen vervangen voor aardbeien

cake in mok 4

cake in mok 5

cake in mok 6

cake in mok 8

cake in mok 7

De chocolade cake was bij mij erg droog geworden, maar de fruit versie was erg lekker. Zeker voor herhaling vatbaar. Makkelijk, snel en je hebt de ingrediënten vaak al in huis. Ook leuk voor kinderen om te maken!

Veel plezier met het bakken!

Bronnen: Wikipedia

Geef een reactie