Ga Dan Gou & Kue Mangkok – Chinese & Indische gestoomde cake

 

cake 10

cake 7

Twee gestoomde cake gerechten. Ga Dan Gou (Chinees) en Kue Mangkok (Indonesisch). Dat ziet er goed uit toch? Vooral de Chinese cake is goed gelukt. Lekker luchtig en niet te zoet. De Kue mangkok is niet helemaal gelukt en mist de luchtigheid, maar de smaak was goed. Kijk snel hier onder hoe je het maakt.

Ga Dan Gou

Ingrediënten

5 eieren
150 g kristalsuiker
150 g cake meel
scheutje vanille extract
snufje  zout

Bereiding

1. Neem een steelpan en een hittebestendige beslagkom. Vul de steelpan zo ver met water dat het water net niet de onderkant van de beslagkom raakt wanneer je deze er bovenop zet.
2. Breng het water aan de kook en draai het vuur laag.
3. Zet de beslagkom bovenop de steelpan. Breek één ei in de beslagkom en voeg een deel van het suiker toe. Gebruik een handmixer om het geheel te mixen. Voeg één voor  één de andere eieren en het suiker toe.
4. Mix het geheel totdat het mengsel licht is en bellen aan het oppervlak vertoont. Het volume van het beslag hoort toegenomen te zijn. Dit duurt ongeveer 5-6 minuten.
5. Voeg een scheutje vanille extract toe aan het beslag.
6. Meng het zout met de cakemeel.
7. Voeg het zout/cakemeel mengsel in delen toe met een spatel.
8. Bedek de binnenkant van de bamboestomer (of bakvorm*) met bakpapier.
9. Vul de bamboestomer met het beslag en sluit de stomer met de deksel.
10. Plaats de bamboestomer boven een wokpan met kokend water en stoom de cake ongeveer 30 minuten.

– Open de stomer niet eerder dan 20 minuten.) Vul de wok zo nodig bij met kokend water.
– De cake is klaar wanneer je een satéprikker of cocktailprikker in de cake steekt en deze er schoon uit komt.

cake 3

– Indien je een bakvorm gebruikt, kun je in je wokpan een rekje (bijv die je meestal bij magnetrons krijgt) plaatsen en hier je bakvorm bovenop zetten. De wok sluit je vervolgens het liefst af (met de deksel).

cake 6

  Kue Mangkok

Ingrediënten
500 gram zelfrijzend bakmeel
280 gram geraspte kokos
280 gram witte of bruine suiker
1 glas koolzuurhoudend water
2 zakjes vanillesuiker
Een snufje zout
2 Kleurstoffen om het beslag te kleuren

Bereiding

1. Meng 140 gram kokos met zelfrijzend bakmeel, zout, water, vanillesuiker en suiker. Verdeel het deeg over twee kommen en voeg bij elke kom een andere kleurstof toe.
2. Vet alle bakjes in met boter en vul ze met het deeg.
3. Verwarm een stomer ongeveer 10 min. voor. Stoom de cakejes gaar in ongeveer 40 minuten.
4. Ze moeten opspringen als een bloem. Helaas is dit bij mij niet gelukt. Zo zou het er uit moeten zien:

MANgkok

5. Gebruik de rest van de kokos om op de cakejes te strooien.

Let op! Tijdens het stomen niet de deksel eraf halen om eventjes te kijken, want anders barsten de cakejes niet open!

cake 4

cake 8

*Recepten voor de bovenstaande gerechten kunnen verschillen. Het resultaat ( uiterlijk en smaak ) is bijna altijd het zelfde.

Bron Ga Dan Gou: Wrting-temptations

Geef een reactie