Zoete Martabak met hagelslag en jam

Iets lekkers voor bij de thee of koffie, maar geen woopie, appeltaart of macaron. Deze keer heb ik martabak gemaakt. Het is even wennen, maar ik vind het wel lekker. Ik denk
dat ik hartige martabak nog lekkerder vind. Het is net een dikkere pannenkoek. De eerste die ik heb gemaakt is een beetje verbrand, maar oefening baart kunst en de laatste vond ik zelfs nog wat licht geworden.

Martabak wordt onder meer veel gegeten in Saoedi-Arabië , Indonesië, Maleisië en Thailand. Afhankelijk van de locatie kunnen de naam en ingrediënten verschillen. De naam betekent in het Arabisch  “gevouwen”. In Indonesië wordt martabak verkocht op straat en is daar zeer populair. Je hebt zoete en hartige martabak. Het is een gevulde pannenkoek of gebakken brood.

Mijn vader komt uit Indonesië en heeft het wel eens over martabak. Toen ik bij de toko was zag ik een handig 1-2-3 pak staan en wilde wel eens weten hoe het smaakt. Vandaag heb ik er de tijd voor genomen en dit is het resultaat.

martabak 8
Ingrediënten beslag

Mix martabak (te halen bij de grotere toko) martabak 1martabak 2
2 eierdooiers
450 ml water
3 tl suiker
60 gram boter

Beleg opties

Hagelslag
Chocopasta
Jam
Stroop
Gemaalde pinda’s
Gecondenseerde melk

martabak 3

Bereidingmartabak 4

1. Je doet de mix, 350 ml water en twee eierdooiers in een grote kom.
Mix dit tot een glad beslag op medium snelheid. Voeg daarna nog 150 ml water toe en mix het opnieuw. Wanneer klaar zet je het voor 60 minuten afgedekt weg.

2. Smelt 20 gram boter. Doe 285 gram van het beslag in een andere kom. Mix dit met de boter. Spatel het er voorzichtig doorheen.

3. Neem een koekenpan van 24 cm door daar een deksel op en laat hem 5 minuten voorverwarmen.

3. Zet de pan op matig tot klein vuur. Giet het beslag in de pan en bak de martabak voor 3-5 minuten (met een deksel op de pan en zet het vuur na 2 minuten op klein). Zodra er gaatjes in het midden ontstaan strooi je 2 á 3 tl suiker over de martabak. Zorg dat de onderkant los is van de bodem. Laat het nog eens bakken voor 2 minuten (met deksel op de pan). Zodra je ziet dat de bovenkant droger wordt kan je hem er uit halen en op een snijplank leggen.

4. Smeer ruim een eetlepel boter er op en dan kan je hem gaan beleggen. Ik heb gekozen voor hagelslag. Snij de martabak door de helft en leg deze op elkaar. Bestrijk de bovenkant ook nog met een beetje boter. Je kan variëren met het beleg. Herhaal elke keer stap 2 tot 5. Van het totale beslag kan je dit drie keer maken.

martabak 6

martabak 7

martabak 8

martabak 10

martabak 9

martabak 11

 

Geef een reactie